Frit valg af gymnasium

Hvor er det skørt, at unge ikke må gå på gymnasiet med deres kammerater!
 
Regeringen og et smalt flertal af støttepartierne har ganske enkelt besluttet at elever fremover blive tvangsfordelt ud på gymnasiale uddannelser, som de ikke selv har valgt.
 
Regeringen vil i stedet lade forældreindkomst bestemme, hvor man ender.
 
Hvis ens forældre tjener lidt for lidt eller lidt for meget, risikerer man at blive sendt til eksempelvis et gymnasie, som man aldrig har søgt ind på.
 
Det eneste, regeringen kan love de unge, er, at gymnasiet ligger maksimalt 60 minutters transporttid fra deres bopæl.
 
Hver vej vel at mærke.
 
Man har med andre ord, fjernet det frie valg. 
 
Jeg kan da godt forstå, at mange unge mennesker gerne vil gå på et gymnasie i lokalområdet, sammen med deres venner fra folkeskolen.
 
Hvornår er det blevet statens opgave at sætte en stopper for det?
 
Det ser sikkert flot ud i et excel-ark, når man tvangsfordeler elever på baggrund af indkomst. Og det vil garanteret sætte gang i mundvandet, hvis man er Excel-socialist.
Men hvem gavner det mest? I hvert fald ikke eleven.
 
For bag hvert tal i excel-arket gemmer sig en elev og en familie, som har drømme og forventninger.
De unge ved da bedst selv, hvor de gerne vil gå.
 
Det skal staten – og politikerne – simpelthen ikke blande sig i.
 
Det hele handler om noget misundelse. Så fra næste sommer er det færre unge, som får opfyldt deres første valg af gymnasium. Til gengæld får de tildelt plads på et gymnasium, hvor de kan opfylde kvoten af unge, hvis forældre har en høj eller lav indtægt.
 
Det går ud over dem alle. Også de unge, der kommer fra familier med lav indtægt.
 
Vi bor i Hovedstadsområdet. Det burde ikke tage lang tid at komme i skole eller gymnasiet. Men nu skal de unge i Hovedstadsområdet også ud at køre med skolebus. Det er både dårligere for miljøet – men det er da også skæppeskørt at spilde de unges tid på at skulle ligge og rakke rundt i bus, mens de kunne lave lektier, passe et fritidsjob eller gå til en fritidsaktivitet.
 
I Herlev er det 10% af alle de unge, som skal transportere sig mere end 40 minutter hver dag. I Ballerup er det 14% – i Vallensbæk hele 16%.
 
Det er skørt med skørt på – kun pga misundelse over at nogle gymnasier i dag er primært fyldt med unge af vellønnede forældre.
 
Mon ikke de unge lærer ganske fint ved at gå på det gymnasium, som ligger tættest på dem selv – uanset hvad deres forældre tjener?
 
Det skal vi sikre et flertal for at ændre tilbage til et frit valg efter næste folketingsvalg.