Sorg skal have tid - sorgen forsvinder aldrig

Mit livs sværeste politiske tale holdt jeg fra folketingets talerstol den 9. juni 2020. Tårene pressede på, da jeg skulle fortælle, hvorfor vi Konservative støttede at forældre, der havde mistet et barn, fik ret til sorgorlov. For min tale var med baggrund i min egen personlige sorg over tabet af min søn Valdemar.

Talen var dog det hele værd. På Valdemarsdag den 15. juni 2020 kunne jeg træde ud i solen fra beskæftigelsesministeriet med vished om, at min sorg var vendt til glæde over, at alle folketingets partier havde ændret holdning – og havde indgået aftale om vedtagelse af sorgorloven.

Siden blev jeg glad og stolt da Finanssektorens Arbejdsgiverforening, Finansforbundet og Forsikringsforbundet aftalte, at forældre, der mister et barn under 18 år, får ret til 26 ugers sorgorlov med fuld løn.

Det er fantastisk at se de ringe i vandet, som dette giver. Det er fantastisk at se, at flere forstår, at vi skal drage omsorg for hinanden.
 
Selvfølgelig var der en som straks skrev på LinkedIn, at det bare ville blive dyrere i hans bankgebyrer. Men ved I hvad. Det er peanuts. Jeg mener, at det var beregnet til en udgift på ca 34 mio kr, hvis alle forældre vælger sorgorloven i den fulde periode.
 
For min private pengepung er 34 mio meget. Men i det store statsregnskab er det peanuts – og den andel af finansansatte, som desværre får brug for det, er endnu mindre. Mange vil slet ikke bruge hele orloven, men kun en kortere periode. For heldigvis har vi gjort orloven så fleksibel, at man selv kan vælge, hvor lang tid den skal vare – og max 6 måneder.
 
Til gengæld så får vi forældre ud på den anden side, som føler sig støttet og ikke presset – og på den måde har nemmere ved at rejse sig igen. Komme tilbage på jobbet…..blive på arbejdsmarkedet.
 
Min personlige sorg forsvinder aldrig. Men sorg og glæde følges ad. Derfor glæder det mig, at min sorg kunne være med til at give andre tid til at sørge i fred.